Kurs podstawowy jest skrojony z myślą o osobach, które chcą zacząć swoją przygodę w pracy z kawą. W trakcie trwania kursu uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę pozwalającą na pracę w roli baristy. Poznacie drogę kawy od plantacji do filiżanki, tajniki zaparzania poprawnego espresso oraz jego podania do stolika. Nauczycie się również jak przygotowywać kawy mleczne i jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi napojami oraz zaznajomicie się ze sztuką Latte Art – malowania mlekiem na powierzchni espresso.
Kurs rozszerzony skupia się na pogłębionej wiedzy na temat kawy jako surowca i naparu. Kładzie nacisk na rozwój sensoryczny uczestników, daje umiejętności do kontroli jakości espresso i przygotowywanych na jego bazie kaw. W trakcie trwania doskonali się technikę Latte Art oraz poznaje różnice w spienianiu mleka krowiego i napojów roślinnych. Zdobywa się także umiejętności w profesjonalnej obsłudze gości.
Po obu kursach uczestnicy otrzymują certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności zawodowe.
Szkolenia

Ok Coffee oferuje dwa poziomy kursu Barista – jednodniowy na poziomie podstawowym oraz dwudniowy kurs rozszerzony.
Barista poziom podstawowy
Kurs daje niezbędne narzędzie do rozpoczęcia pracy przy ekspresie. Prowadzimy go w pełni wyposażonej w sprzęt sali szkoleniowej w Białymstoku przy ul. Baranowickiej 117.
Zakres kursu obejmuje:
Podstawowe informacje na temat surowca
- gatunki kawy, odmiany oraz uprawa
- obróbka ziarna
- palenie kawy


ESPRESSO
- omówienie organizacji pracy za barem
- technikalia – budowa i działanie młynka oraz ekspresu
- parametry poprawnego espresso
- parzenie espresso krok po kroku – omówienie oraz przedstawienie najczęściej popełnianych błędów
- poprawna ekstrakcja espresso oraz błędy w ekstrakcji
- czyszczenie młynka ekspresu poprawnej eksploatacji
- bezpieczeństwo i higiena pracy
MLEKO
- omówienie procesu spieniania mleka
- kawy mleczne na bazie espresso – omówienie różnic
- latte art – free pour – omówienie podstawowego wzoru „serce”
- ćwiczenia spieniania i latte art

Barista rozszerzony
Zakres kursu obejmuje:
Szczegółowe informacje na temat surowca
- gatunki kawy, odmiany botaniczne oraz uprawa
- obróbka ziarna i jej wpływ na smak kawy
- palenie kawy – rozpoznawanie rodzajów, składowe fizykochemiczne wypalonego ziarna oraz ich wpływ na parzenie i smak


ESPRESSO
- technikalia – budowa i działanie młynka oraz ekspresu
- trening sensoryczny – rozpoznawanie aromatów
- parametry poprawnego espresso w zależności od stopnia wypalenia ziarna
- doskonalenie techniki parzenia przy użyciu narzędzi poprawiających jakość i powtarzalność
- poprawna ekstrakcja espresso oraz błędy w ekstrakcji
- rozpoznawanie i określanie składowych sensorycznych espresso
- czyszczenie młynka oraz ekspresu, nauka poprawnej eksploatacji, rozpoznawanie awarii
MLEKO
- skład mleka krowiego, techniki spieniania mleka, kontrola jakości
- napoje roślinne
- kawy mleczne na bazie espresso – omówienie różnic
- latte art – free pour – trening wzorów „serce”, „tulipan”/”rozeta”
- ćwiczenia spieniania i latte art


OBSŁUGA KLIENTA I ORGANIZACJA PRACY
- organizacja i ergonomia pracy za barem, optymalizacja procesów zorientowana na jakość, wydajność i szybkość pracy baristy
- bezpieczeństwo i higiena pracy baristy
- budowa menu
- komunikacja z gośćmi
- unifikacja przygotowania zamówień
- wprowadzenie standardów obsługi gości