Szkolenia

Ok Coffee

Ok Coffee oferuje dwa poziomy kursu Barista – jednodniowy na poziomie podstawowym oraz dwudniowy kurs rozszerzony.

Kurs podstawowy jest skrojony z myślą o osobach, które chcą zacząć swoją przygodę w pracy z kawą. W trakcie trwania kursu uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę pozwalającą na pracę w roli baristy. Poznacie drogę kawy od plantacji do filiżanki, tajniki zaparzania poprawnego espresso oraz jego podania do stolika. Nauczycie się również jak przygotowywać kawy mleczne i jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi napojami oraz zaznajomicie się ze sztuką Latte Art – malowania mlekiem na powierzchni espresso.
Kurs rozszerzony skupia się na pogłębionej wiedzy na temat kawy jako surowca i naparu. Kładzie nacisk na rozwój sensoryczny uczestników, daje umiejętności do kontroli jakości espresso i przygotowywanych na jego bazie kaw. W trakcie trwania doskonali się technikę Latte Art oraz poznaje różnice w spienianiu mleka krowiego i napojów roślinnych. Zdobywa się także umiejętności w profesjonalnej obsłudze gości.
Po obu kursach uczestnicy otrzymują certyfikat potwierdzający nabyte umiejętności zawodowe.

Ok Coffee

Barista poziom podstawowy

Kurs daje niezbędne narzędzie do rozpoczęcia pracy przy ekspresie. Prowadzimy go w pełni wyposażonej w sprzęt sali szkoleniowej w Białymstoku przy ul. Baranowickiej 117.

Zakres kursu obejmuje:

Podstawowe informacje na temat surowca

  • gatunki kawy, odmiany oraz uprawa
  • obróbka ziarna
  • palenie kawy

ESPRESSO

  • omówienie organizacji pracy za barem
  • technikalia – budowa i działanie młynka oraz ekspresu
  • parametry poprawnego espresso
  • parzenie espresso krok po kroku – omówienie oraz przedstawienie najczęściej popełnianych błędów
  • poprawna ekstrakcja espresso oraz błędy w ekstrakcji
  • czyszczenie młynka ekspresu poprawnej eksploatacji
  • bezpieczeństwo i higiena pracy

MLEKO

  • omówienie procesu spieniania mleka
  • kawy mleczne na bazie espresso – omówienie różnic
  • latte art – free pour – omówienie podstawowego wzoru „serce”
  • ćwiczenia spieniania i latte art

Czas trwania

1 dzień – 7h (w tym przerwa 30 min na posiłek)

Grupa

3-6 osób

Cena

750 zł brutto od osoby

Lokalizacja

sala szkoleniowa w Białymstoku. W razie potrzeby możemy dojechać do klienta – doliczamy wtedy koszta logistyczne.

Ok Coffee

Barista rozszerzony

Zakres kursu obejmuje:

Szczegółowe informacje na temat surowca

  • gatunki kawy, odmiany botaniczne oraz uprawa
  • obróbka ziarna i jej wpływ na smak kawy
  • palenie kawy – rozpoznawanie rodzajów, składowe fizykochemiczne wypalonego ziarna oraz ich wpływ na parzenie i smak

ESPRESSO

  • technikalia – budowa i działanie młynka oraz ekspresu
  • trening sensoryczny – rozpoznawanie aromatów
  • parametry poprawnego espresso w zależności od stopnia wypalenia ziarna
  • doskonalenie techniki parzenia przy użyciu narzędzi poprawiających jakość i powtarzalność
  • poprawna ekstrakcja espresso oraz błędy w ekstrakcji
  • rozpoznawanie i określanie składowych sensorycznych espresso
  • czyszczenie młynka oraz ekspresu, nauka poprawnej eksploatacji, rozpoznawanie awarii

MLEKO

  • skład mleka krowiego, techniki spieniania mleka, kontrola jakości
  • napoje roślinne
  • kawy mleczne na bazie espresso – omówienie różnic
  • latte art – free pour – trening wzorów „serce”, „tulipan”/”rozeta”
  • ćwiczenia spieniania i latte art

OBSŁUGA KLIENTA I ORGANIZACJA PRACY

  • organizacja i ergonomia pracy za barem, optymalizacja procesów zorientowana na jakość, wydajność i szybkość pracy baristy
  • bezpieczeństwo i higiena pracy baristy
  • budowa menu
  • komunikacja z gośćmi
  • unifikacja przygotowania zamówień
  • wprowadzenie standardów obsługi gości

Czas trwania

2 dni – 7h (w tym przerwa 30 min na posiłek)

Grupa

3-4 osób

Cena

1700 zł brutto od osoby

Lokalizacja

sala szkoleniowa w Białymstoku. W razie potrzeby możemy dojechać do klienta – doliczamy wtedy koszta logistyczne.